Kinderen krijgen is prachtig- Frauen sind naturbedingt NICHT egoistisch angekerlt: Als kinderlose Oma Mutter zu werden ist Multitasking der besonders selbstlosen Art

 

 

Trouw – Niederlande

24.03.2011

63-jährige Mutter muss Kindeswohl bedenken

Mit 63 Jahren ist eine Niederländerin erstmals Mutter geworden, nachdem sie sich in Italien künstlich befruchten lassen hat. Das Wohl des Kindes muss dabei auch bedacht werden, mahnt die Tageszeitung Trouw:

 

"Ohne ein Verbot zu erwägen, kann man dennoch die Frage stellen, ob eine Schwangerschaft wie diese wünschenswert ist. Es sieht danach aus, dass hier nur der Kinderwunsch der Mutter zählte. Zweifellos hat sie das beste mit ihrer Tochter vor, aber die Chance, dass sie ihr Leben lange teilen werden, ist angesichts des Altersunterschieds gering. … Hinzu kommt, dass die Geburt der Tochter Meagan zu einem Medienzirkus wurde. Das kann dem Kind noch Probleme bereiten. Kinder bekommen ist wundervoll. Und wenn der Kinderwunsch nicht erfüllt wird, kann das zu einer immer größeren Last werden. Es ist nichts dagegen einzuwenden, dass medizinische Technik eingesetzt wird, um über einen weniger natürlichen Weg ein Kind zu bekommen. Aber im Interesse des Kinds muss man immer wieder abwägen, ob das, was technisch möglich ist, auch wünschenswert ist."

 

Quelle:

http://www.trouw.nl/tr/nl/4328/Opinie/article/detail/1864484/2011/03/24/Moeder-63-met-kind-van-twee-donoren-is-niet-ideaal-voor-een-kind.dhtml

 

Commentaar :Meagan is gezond op de wereld gekomen, en hopelijk gaan zij en haar moeder een lang en gelukkig leven tegemoet, maar haar geboorte is beladen. Want: het kan, en het mag, maar moeten we het ook willen?

 

Meagan valt het niet aan te rekenen, die is nog de onschuld zelve. Haar moeder is het onderwerp van discussie. Die heeft haar lang gekoesterde kinderwens in vervulling zien gaan. Maar de moeder is 63 jaar, en haar zwangerschap was bepaald geen natuurlijke; Meagan is de vrucht van twee donoren. En die hebben anoniem ei- en zaadcel afgestaan. Mocht het kind ooit willen weten wie de ei- en zaadcellen doneerden, dan zal ze daar geen antwoord op krijgen.

Er is niets tegen donoren van zaad of eicel, er is niets tegen in vitro fertilisatie. Maar een zwangerschap als deze zou in geen Nederlandse kliniek begonnen zijn. Nederlandse artsen leggen de grens voor IVF bij 45 jaar, omdat daarboven de risico's voor moeder en vooral kind snel toenemen. De moeder moest naar Italië om de bevruchte eicel geïmplanteerd te krijgen.

Dat kan de Nederlandse wetgever moeilijk verbieden. Als de ontwikkeling van de medische technologie nieuwe mogelijkheden schept, zullen die gebruikt worden. Kan dat hier niet, dan elders wel.

Het is ook de vraag of je naar een absoluut verbod zou moeten streven. Iedere situatie is anders, en het is moeilijk oordelen over andermans leven. In zaken als levensloop en ouderschap zijn er geen absolute grenzen, en wat de een problematisch vindt, vindt de ander juist een voordeel.

Zonder een verbod te overwegen, kan wel de vraag worden gesteld of een zwangerschap als deze wenselijk is. Want op het oog heeft hier alleen de kinderwens van de moeder geteld. Ze heeft ongetwijfeld het beste met haar dochter voor, maar de kans dat zij een lang leven zullen delen is klein, gezien het leeftijdsverschil. En haar dochter zal nooit te weten kunnen komen wie haar biologische ouders zijn. Daar komt bij dat de geboorte van Meagan is uitgelopen op een mediacircus. Dat kan het kind blijven achtervolgen.

Kinderen krijgen is prachtig. En als een kinderwens niet wordt vervuld, kan die zwaarder en zwaarder gaan wegen. Dat medische technieken worden ingezet om langs minder natuurlijke weg een kind te krijgen, is helemaal geen bezwaar. Maar in het belang van het kind dat er nog niet is moet steeds worden afgewogen of wat technisch kan ook wenselijk is.

HOME: http://www.auxiliaris.org/

 

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert.